12/02/2022

“Kutuplaşmayı değil, istişare ve uzlaşmayı esas aldık”




“Kutuplaşmayı değil, istişare ve uzlaşmayı esas aldık”

 

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metnini 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşacağız”

 

“Yarının Türkiyesi”ni inşa etmek için önemli bir adım attık

 

 

(DP Basın Merkezi – 12 Şubat 2022) Muhalefette yer alan 6 siyasi parti lideri, güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metni ile ilgili yapılan çalışmayı değerlendirmek, seçimlerden sonra uygulanmaya başlanacak politikalar konusunda ortak çalışma yapılabilecek alanlara ilişkin görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldi.

 

 

Ekim 2021’de CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu’ndan oluşan ortak komisyon, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” üzerine çalışmalara başlatmıştı. Komisyon üyeleri Aralık 2022’de çalışmaya son noktayı koyarak 22 sayfalık ortak bir mutabakat metni hazırlamışlardı.

 

Çok uzun zamandır kutuplaştırılmış ve tek adam yönetiminde şekillendirilmiş Türk siyasetinde muhalefette yer alan 6 siyasi partinin genel başkanları, yapılan çalışmayı değerlendirmek üzere bu akşam Çankaya Belediye Ahlıtlıbel Tesisleri’nde bir araya gelerek tarihi bir buluşmaya imza attılar.

 

 

Akşam 19.5’te başlayan toplantı 5 saat 15 dakika sürdü. Tarihi buluşmanın sonrasında liderler tarafından kamuoyuna yazılı bir açıklama yapıldı.

 

İşte, siyasi yelpazenin çok farklı noktalarında yer almasına karşın, Cumhuriyet tarihinin en derin ekonomik ve siyasi krizini uzlaşarak, birlik içerisinde aşmak noktasında bir araya gelen ve milletimiz için umut ışığı olan toplantı sonrasında siyasi parti liderinin yaptığı ortak açıklama şöyle:

 

ALTI SİYASİ PARTİ GENEL BAŞKANININ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

(Ankara 12-13 Şubat 2022)

 

Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farklı altı siyasi parti olarak, bizler, Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya geldik.


Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan partiler olarak bizler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlığı içindeyiz.


Ülkemiz, Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır. Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar her geçen gün artarak etkisini ağır bir biçimde göstermektedir. Bu krizin en önemli sebebi kuşkusuz, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adı altında uygulanan keyfi ve kural tanımaz yönetimdir.


“Bu krizi uzlaşarak ve birlik içinde aşacağız”

 

Altı siyasi parti olarak hepimizin ortak sorumluluğu, uzlaşarak ve birlik içinde bu krizi aşmak, derin sorunlarımızı demokratik siyasetin alanını genişleterek, çoğulculuk temelinde çözebilmektir.


Tam da bu inanç ve kararlılıkla, yasama, yürütme ve yargı organlarının güçlendirilmesinin yanında, demokratik hukuk devletini güçlendirmek amacıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Kutuplaşmayı değil, istişare ve uzlaşmayı esas aldık.


“Mutabakat metnini 28 Şubat’ta milletimizle paylaşacağız”

 

Bugün de parti genel başkanları olarak bir araya gelerek, üzerinde uzlaşıya vardığımız yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüştük ve 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşılmasında mutabık kaldık.


Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçmek ortak ve öncelikli hedefimizdir. Bu hedefe ulaşabilmemiz için sürecin nasıl işleyeceğinin ve bu süreçte ülkemizin nasıl yönetileceğinin yapıcı bir şekilde planlanması gerekmektedir. Bu nedenle geçiş sürecinin yol haritasının çalışılarak üzerinde mutabık kalınması ve vatandaşlarımızla paylaşılması konularında da uzlaşıya vardık.


Ayrıca bu toplantıda güncel ekonomik ve sosyal gelişmeleri değerlendirdik ve seçimlerden sonra uygulanmaya başlanacak politikalar konusunda ortak çalışma yapılabilecek alanlara ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Hedefimiz milletimizin rahat bir nefes almasını sağlamak ve refah düzeyini, kapsayıcı bir anlayışla ivedilikle yükseltmektir.


“Hedef demokratik bir Türkiye’yi inşa etmektir”

 

Türkiye’nin istişare ve uzlaşı ile çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan, tüm farklılıklarımızla beraber “biz” düşüncesini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş olarak gördüğü, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, inandığı gibi yaşayabildiği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmektir.


Öte yandan hedefimiz; kamu yönetiminde şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve liyakatin sağlanması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi, Siyasi Etik Kanunu ile siyasi makamların millete hizmetten başka bir amacının olmamasının garanti altına alınmasıdır.


“Bundan sonra da işbirliği alanlarını genişleterek sürdüreceğiz”

 

Bugün burada milletimiz adına “Yarının Türkiyesi”ni inşa etmek için önemli bir adım attık. Bundan sonra da işbirliği alanlarını genişleterek sürdürmekte kararlıyız. Hep birlikte inşa edeceğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i milletimize ve gelecek nesillere adalet, barış, refah ve huzur getirmesi inancıyla hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.