13/06/2021

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği’ni kabulünde sorunları dinledi




 

UYSAL: “Uygulamayacağınız bir şeyi niye düzenliyorsunuz?”

ENGİNYURT: “Türkiye’de trafik problemi yok, sürücü problemi var”
KUTLU: “Sektörde yatırım yapmış herkes mağdur şu anda”

(DP Basın Merkezi – 24 Aralık 2020) Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği’ni kabulünde sorunları dinledi.

Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu ve beraberindeki heyeti Genel Merkezdeki makamında Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ile birlikte kabul eden Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, psikoteknik belgesi ile ilgili sorunları TBMM’de takip edeceklerini, İçişleri Bakanlığı’na da ileteceklerini söyledi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, şunları kaydetti:

“Trafik kazalarının kamu güvenliğini de tehdit eder hale geldiği bizim gibi ülkeler için bu belge daha fazla önem taşıyor”

“Modern bir çağda yaşıyoruz. Toplumsal olarak karşılıklı sorumluluklarımız var. Her mesleki yeterliliğin devlet tarafından düzenlenmesine, denetlenmesine ihtiyaç var. Özellikle Avrupa Birliği süreci ile bu akreditasyonlar sağlanmalı.

Elbette ki bireysel olarak bunları vatandaşın yapabilmesi ve güvenliğinden emin olabilmesi imkanı yok, bunu ancak devlet yapacak. Devlet de devrettiği yetki ile beraber sizleri merkezleri yapacak.

“Müsamahasız kanun koyuyor müsamahalı uyguluyoruz”

Özellikle bizim gibi; kişisel kusurların, alkol almaktan tutalım da kullandığı ilaçlar veya psikolojisi dolayısıyla trafik kazalarında kamu güvenliğini de tehdit eder hale gelmiş ülkeler için bu belge daha fazla önem taşıyor. Devlet bir düzenleme yapmış. Batılıların bizim için yaptığı bir değerlendirme var. Türkler müsamahasız kanun koyuyor müsamahalı uyguluyor diyorlar.

“Uygulamayacağınız bir şeyi niye düzenliyorsunuz?”

Mesela otopark yönetmeliği hazırlanıyor, kaçıncı erteleme bilemiyorum yani. Büyükşehir yasası çıkarıldı, 5 yıl muafiyet getirildi mesela, 2019’da tekrar uzatıldı. Düzenleme yapmışsınız erteleme niye var? Uygulamayacağınız bir şeyi niye düzenliyorsunuz? Neticede devletin sözüdür bu; devletin kuralına, kaidesine, tüzüğüne, yönetmeliğine, anayasasına varıncaya kadar hepimiz bir taahhüt içerisindeyiz. Devlet istiyor ona uygun yatırım yapıyorsunuz, merkezler kuruyorsunuz sizler de.

Ülkemizde sivil toplum kuruluşları, kamu yararına çalışan kurumlar, odalar, birlikler hakkında bir şeyin altın çizmek isterim. Bazı birlik, oda ve konfederasyonların temsil ettikleri kişilerin hak ve hukukunu savunmayı bir kenara bırakıp sessiz kaldıklarını, kuruluş amaçlarını, varlık sebeplerini unutmaya başladıklarını görüyoruz. Kamuoyunu da hakkını savunmakla mükellef olduğu kişiler lehine etkili bir şekilde kullanmadıklarını düşünüyorum.

“Meslek örgütleri hiç çekinmeden taleplerini kamuoyunun huzurunda dile getirmekle mükelleftir”

Artık nüfusun büyük çoğunluğunun metropollerde yaşadığı bir ülkede vatandaşın her türlü güvenliğini güvenceye almak zorundayız. Biz de aktardığınız bilgiler ışığında hem TBMM zemininde dile getireceğiz hem de doğrudan İçişleri Bakanlığımıza talebinizi iletme şeklinde konuyu gündeme taşıyacağız. Bu vesileyle bizler de meselenin önemine daha vakıf olduk. Taleplerinizin çözümü konusunda elimizden gelen yardımı göstereceğiz.

Bu işlerde mücadelenin başarılı olabilmesi için birlik olmanız çok önemli bence. Siz netice itibariyle meslek örgütlerine tabisiniz. O örgütler, kuruluşlar da taleplerini hiç çekinmeden kamuoyunun huzurunda dile getirmekle mükelleftir.”

Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise şöyle konuştu:

“Türkiye’de trafik problemi yok, sürücü problemi var”

“1990 yılında Yeşilordu Sürücü Kursunu Türkiye’de ilk açanlardanım, devrettim hala devam ettiriyor arkadaşlar. Trafikle ilgili her zaman söylediğim bir şey var; Türkiye’de trafik problemi yok, sürücü problemi var. Sürücü depresyon ilaçları kullanıyor olabilir mesela. Veya sürücülerin trafikte birbirine çok acımasız davrandığını görüyoruz. Kırmızı ışıkta niye durdun diye kavga ediyor adamla karşılaşabiliyoruz. Bakınız bir haber gördüm dün; elinde satırla bir şoför yolculara saldırmış. Böyle bir şoföre elbette psikoanalizin yapılması şart. Burada bir sıkıntı var demektir. Mesela bugün 3 cm kar yağdı 10 dakikalık yolu 30 dakikada ancak geldim. 30 cm kar yağsa ne olacaktı. Sürücüler panikliyor, bu yaşanan panik atak halidir incelenmesi gereken vakadır.

“Devletin bunu ciddiye alması gerekir”

Böyle bir belge ihtiyaç mı, evet, devlet de böyle bir belgeye ihtiyaç olduğunu söylemiş mi, evet. Temmuz ayında pek çok şoför arkadaş dedi ki bana; belgeleri yetiştiremiyoruz ertelenmezse ceza yiyeceğiz. Ama Cengiz başkanın da dediği gibi bu 6 aylık sürede çalışanı 5 bine çıkartmış, merkez sayısını arttırmış ve altyapıyı oluşturmuş bir psikoteknik merkezi oluşturmuşsunuz. Devletin bunu ciddiye alması gerekir. İnsan güvenliği ve sağlığı için ciddiye alması gerekir.

“Türkiye’de her anlamda insanımızın insan gibi yaşayacağı ortam oluşmasını istiyoruz”

Şundan emin olun; Sayın Genel Başkanım ile birlikte konuyu Sayın İçişleri Bakanımıza ileteceğiz. Türkiye’de her anlamda insanımızın insan gibi yaşayacağı ortam oluşmasını istiyoruz. Psikoteknik belgesi almak mali bir yük olarak görülmemeli. İnşallah bu merkezler daha güvenli bir trafik sistemini sağlayacaktır. Vereceğiniz veya vermeyeceğiniz bir belge hayat kurtaracak olacaktır bir anlamda. Konuyu önemsiyoruz”

“6 kez denetimler ertelendi”

Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu da psikoteknik analiz konusunda hazırladıkları raporu sunarak, dernek olarak sorunları dile getirdiler. Kutlu şu görüşleri dile getirdi:

“14 yıldır ülkemizde trafik güvenliği ve psikoteknik kurumları faaliyette bulunuyor. Psikoteknik, sürücünün ve şoförün niteliğini ve psikolojisini ölçen teknik sistemdir. Otobanlar yapıyoruz, her geçen gün teknoloji ve trafikte kullandığımız araçlar gelişiyor ancak bu yolu ve aracı kullanan tek unsur insandır. İnsanı ölçen tek unsur psikoteknik.

Maalesef ülkemizde bir türlü Avrupa seviyesine ulaşamadı bu sistem. Sadece Kasım ayında 194 kişiyi trafik kazlarında kaybettik, binlerce kişi kazalarda yaralandı. 2019 yılından itibaren e rapor sistemine kaydolduk. E rapor sitemiyle tamamen entegre olduk. Denetimler 1 Eylül itibariyle başlayacak denildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 6 kez denetimler ertelendi. Normalde 2007’den itibaren uygulanması gerekiyordu.

“Sektörde yatırım yapmış herkes mağdur şu anda”

Üçüncü ve dördüncü ertelemelerde “Yeterince merkez yok, sürücüler mağdur olmasın” diye ertelediklerini söylediler. Şu anda 450-500 bin rapor verebilecek kapasiteye ulaştık ve halihazırda bütün ihtiyacı karşılayabilecek kapasitedeyiz. En son 26 Haziran 2020 itibariyle denetimler başlayacaktı. 6 bin kişilik bir sektörüz bizler. İki yıldır denetimlerin başlamasını bekliyoruz. Bu sektörde yatırım yapmış herkes mağdur şu anda. Konu hep bir şekilde ertelenmeye devam ediyor. Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz.”