“Basın hür olduğunda bayram edeceğiz”
(DP Basın Merkezi – 24 Temmuz 2020) Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Uysal, bugünün bayram olma özelliklerini yitirmeye başladığını söyleyerek, “Ancak basın hür olduğunda bayrama edeceğiz” dedi.
Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, yayınladığı mesajda şunları kaydetti:
“Basın, iktidarın hükmettiği bir tekele yenik düşmek üzere”
“Basında sansürün kaldırılmasının yıldönümünü, basına sansürün en yoğun şekilde hissedildiği, hissettirildiği bir zamanda idrak ediyoruz. "Gazeteciler ve Basın Bayramı" ismi ile kutlanan bugün, AKP iktidarının gayretleri ile bayram olmasına haiz özelliğini yitirdi!
İkinci Meşrutiyet'ten bugüne, hak ve hürriyetler bağlamında gelişmiş demokrasilerdeki konumuna erişmesini beklediğimiz ve bunun için çaba sarf ettiğimiz gazetecilik ve basın dünyası, ülkemizde iktidarın hükmettiği bir tekele yenik düşmek üzere.
Tutuklu gazeteciler, iktidar denetimindeki kurumların bir giyotin haline getirdiği yasaklar ve cezalar nedeniyle vaziyet hepimizin, dahası rekabet ettiğimizi düşündüğümüz uluslararası kamuoyunun malumu.
“Sosyal medya düzenlemesi de son darbe olacak gibi görünüyor”
Dahası, "monofoni"nin müesses nizam haline geldiği basın camiası, bu hali ile bir kenarda acı ile can çekişirken, Meclis gündemine alınan sosyal medya düzenlemesi de son darbe olacak gibi görünüyor.
Sosyal medyada hizmet sağlayıcı şirketlere, ülkemizde temsilcilik açmak ve vergi mükellefiyeti getirmek gibi isabetli düzenlemeler içerse de, içinde bulunduğumuz iklim düşünülünce, teklifin geri kalanı ister istemez hürriyetler mi kısıtlanacak endişesi yaratıyor.
Ülkeler, demokrasinin bel kemiği "ifade hürriyeti"nin gelişmesi adına gayret sarf ederken, iktidarın, genel manada hürriyetleri ama özelde ifade hürriyetini kendi için bir yaşamsal risk addetmesi mevcut vasatın nedeni!
“Kalemini makamlar uğruna kiraya vermeyen tüm basın emekçilerinin önünde saygıyla eğiliyorum”
Buradan hareketle, 24 Temmuz 1908'den, yani sansürün kaldırıldığı ilk günden bu yana "hayatın olağan akışı"nda geldiği noktayı nazara alarak bayram etmemiz gerekirken, hayıflanarak ve gelecek adına daha da kaygı duyarak bugünü geçiriyoruz.
Bu tespitlerle, görevi başında şehit düşen, hayatını haber alma hürriyeti yolunda vakfeden, ifade hürriyetinin gelişmesine bir damla mürekkep kadar dahi olsa katkıda bulunan, kalemini makamlar uğruna kiraya vermeyen tüm basın emekçilerinin önünde saygıyla eğiliyorum.
Ve bilinsin ki; basın hür olduğunda bayram edeceğiz, o zamana dek hürriyet için mücadele edeceğiz.”